DIANALUND

Bøgerne genfødtes med Fugl Phønix på Tersløsegaard

25. august 2019 kl. 15:30 - 18:00

Tersløsegaard

Holbergsvej 101
4293 Dianalund

Find vej

Pris 100 Kr.

Arrangør

Tersløsegård

Kategori

Foredrag

Lederen af Sorø Akademis forskningsbibliotek fortæller historien om Holbergs store bogsamling

Ludvig Holberg ejede en kostelig bogsamling med værker både af antikkens klassiske forfattere og sin samtids store litteratur. I Holbergs mindestuer på Tersløsegaard kan i dag inde i Holbergs arbejdsværelse ses en stor reol med hundreder af disse fornemme gamle bøger. Det er imidlertid en illusion, for bøgerne har aldrig været Holbergs egne, men er dubletter anskaffet af HolbergMuseet – og i øvrigt rummer reolen langt færre værker end Holberg faktisk havde samlet.

Biblioteket blev overdraget til Sorø Akademi

Hele Holbergs eget store bibliotek blev ved hans død i 1754 overdraget Sorø Akademi samtidig med at Akademiet overtog Tersløsegaard gods som den gave, der sikrede skolens overlevelse. På Akademiet indgik bogsamlingen iBibliotheca Academiae Soranae, som var etableret i 1586 samtidig med skolens oprettelse. Men i 1813 indtraf en katastrofe. Akademiet brændte og hele biblioteket blev flammernes bytte.

Fineste samling af Holbergs bøger

Nu mere end 200 år senere er Bibliotheca Academiae Soranae ikke desto mindre forskningsbiblioteket med den formentlig fineste samling af Holbergs bøger blandt sine godt 100.000 antikvariske bind. Som fabeldyret Fugl Phønix genfødtes nemlig både skolen og biblioteket. Skolen (som i dag har netop Fugl Phønix i sit flag og på elevernes jakker) fik sin ny hovedbygning i 1827 og biblioteket begyndte fra 1823 møjsommeligt genanskaffelsen af udvalgte værker ved opkøb på auktioner. For eksempel blev i 1871 hele justitsråd Bangs store Holbergsamling erhvervet. I vor tid er hovedparten af bogbestanden og manuskriptsamlingerne registreret og søgbar via biblioteksdatabasen. De seneste mange år er arbejdet sket under ledelse af bibliotekar Ann Furholt Pedersen, som kommer og fortæller om det helt enestående bibliotek. Det ligger i en rød murstensbygning lige inden for Klosterporten og er kun åbent for offentligheden efter forudgående aftale.

Søndag 25. august kl. 15.30

Foredrag af bibliotekar Ann Furholt Pedersen om Holbergs bøger på Bibliotheca Academiae Soranae.

Entré 100 kr.

del dette

velkommen til
DUR
Dianalund UdviklingsRÃ¥d
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed