Brommeparken har fået en kok
Beboerne på bostedet Brommeparken ved Sorø har fået endnu mere appetit på livet efter, at bostedet har ansat en kok. Det er nu Claus Bruun-Hansen, som står ved gryderne for at få vitaminer og energi i beboerne. Det lykkes til fulde.
Claus kommer fra et job som kok på restauranten Rio Bravo i København – kendt for Rio Bravo forliget fra 1983, som er det eneste finanslovsforlig indgået mellem Det Konservative Folkeparti og Fremskridtspartiet. Nu arbejder han i et lille køkken og laver nærende mad til otte beboere. De har fået appetitten tilbage, nu hvor de kan dufte maden i huset.
Her i køkkenet tager vi hensyn til hinanden og ikke alene til maden. Det er et helt andet psykisk miljø, og tonen er en anden. Det er en rar måde at være sammen på, forklarer Claus Bruun-Hansen. Han har tidligere i sin karriere været ansat på psykiatriske botilbud, så han vidste godt, hvad han gik ind til.
Ordningen udvides
Beboerne er med til at vælge, hvad der skal på menuen. Selvfølgelig under hensyntagen til årstiden. I dag er det stegt flæsk, forleden var det lyssej. Krydderurterne er lige ved hånden i haven, og lige om lidt er der tomater i drivhuset. Når man har epilepsi og hjerneskader, så er sanseapparatet vigtigt for det mentale velvære, forklarer institutionsleder Linda Fischer og fortsætter Beboernes sanser stimuleres ved føling, dufte og visualisering, mens de deltager i tilberedelsen, hvilket får appetitten til at stige. Beboerne får hele oplevelsen af vejen fra jord til bord. Tidligere leverede Filadelfias centrale køkken aftensmaden til alle beboerne. De leverer fortsat til halvdelen af beboerne, men efter sommerferien udvides den nye madlavningsordning til at omfatte hele bostedet. Dette glæder Brommeparken sig til.
Beboerne er med til at forberede måltiderne. Nogle kan tage med ud på de lokale gårde og købe grøntsager, nogle kan dække bord og andre kan prøvesmage. Alle hjælper til med det, de kan. Det giver også frihed og ejerskab af, hvad man putter i munden, forklarer Linda Fischer.
Man ønsker at tilgodese de sociale og pædagogiske aspekter, der ligger i, at madlavningen kan foregå som et socialt samlingspunkt, hvor beboerne deltager i det omfang, det er muligt, med rehabilitering for øje. Uden at det går ud over fødevaresikkerheden.
Det begyndte med en fødselsdag
Det hele begyndte faktisk med, at en beboer ønskede sig en særlig ret til sin fødselsdag. Dette ønske kunne desværre ikke imødekommes, så jeg tænkte, at vi måtte give mere frihed til at vælge – også en simpel ting, som den mad vi spiser, forklarer Linda Fischer.
Der var ikke langt fra tanke til handling. Claus Bruun-Hansen har nu været ansat i fire måneder, og det er en vældig succes. Når der i Brommeparkens køkken laves aftensmad er køkkenet omfattet af fødevarelovgivningen og skal leve op til de gældende regler på området. For beboerne i Brommeparken er det ligeledes vigtig, at køkkenets fysiske rammer udstråler hygge, og kommer så tæt på et privat, hjemligt miljø som muligt.